Nu har vi knutit ihop säcken och återvänt till resans utgångspunkt.

I Ystad träffade vi barn och vänner, samlade ihop oss och båten inför den sista härliga seglingen upp till Södertälje.

Ett par kryssben tog oss utmed sydkusten och in i Skillinges fiskehamn. Inget tidvatten och inga strömmar tillsammans med en välkänd insegling gör det lätt att lägga till även med vår trasslande bogpropeller. I den lilla butiken handlar vi så att vi kan klara några dagars sträcksegling, och efter en natts god sömn ger vi oss ut på Hanöbukten. Med straffad stor länsar vi i behagligt tempo och passerar Utklippan strax före midnatt med kurs mot Kalmarsund som vi når i gryningen. I sakta mak går vi norrut och till kvällen är vi i höjd med Blå Jungfrun. Nu avtar vinden alltmer och vi pratar om att ta ner seglen och gå för motor över natten, men som om vädrets makter hör våra funderingar sätter vinden igång igen och det blir istället ett par rev och en härlig segling utomskärs upp mot fyren Gustaf Dahlén. Här går vi in i den vackraste av skärgårdar och ankrar upp i Rindös skyddade flad. Så härligt att äntligen ligga för ankar igen, kvällen är stilla och Sverige välkomnar oss. Efter att tyskarna i grannbåten visat på ett gott föredöme vågar vi oss till och med på ett morgondopp. Faktiskt är det riktigt skönt trotts att vattentemperaturen är långtifrån de trettiotvå grader vi vant oss vid i Karibien.

Seglingen fortsätter i återseendet tecken genom Sävsundet med sina röda stugor, Trosas vattentorn reser sig över trädtopparna vid passagen av Askös norra udde, vi spanar in mot barndomens badvik i Anderviken, Oaxens kalksten är lika vit som vi minns. Strax innan passagen vid Skanssundets färjeläge tornar åskmoln upp sig och vinden vrider 180° så härifrån blir det motor den sista biten in till Södertäljes gästhamn, på vägen har några nya hus byggts vid kanalen och den nya tågbron är röd och fin, annars är det mesta sig likt.

För att fira sätter vi upp vårt lilla flaggspel av gästflaggor, ungefär 20 stycken har det blivit. Nu kommer kusin Torgny, Meggi och syskonen på besök, CapellaMats la till på sin gamla plats på bryggan här intill i går. Härligt att träffa er alla igen!

Nu startar en ny tillvaro med barnbarn, jobb och jobbsökeri samt vardagsliv som inte alls är någon vardag för oss ännu. Det känns bra och spännande men vi har inte tröttnat på seglaräventyr så fortsättning följer…