Ría för ría

Eftersom vi blivit så otroligt förtjusta i Galicien tänkte vi skriva vår egna lilla seglingsguide. Vi brukar tjata på alla långseglare som ska åt det här hållet att inte slarva förbi detta fantastiska seglingsområde. Många stannar tyvärr bara till i A Coruña, som visserligen är en fin och trevlig stad på alla sätt, för att bunkra. Här finns så otroligt mycket mer att se och vi hoppas att vi kan inspirera någon att ge det en chans på vägen mot ännu mer avlägsna mål – eller varför inte göra som oss och stanna här!

I bloggen finns en hel del texter om Galicien utan någon särskild systematik men förhoppningsvis är de mer personliga och ger en känsla för vad vi upplever. Om man klickar på fliken Länder och markerar Spanien när man är inne på bloggen så finns alla inlägg samlade.

Här gör vi en mer systematisk genomgång av alla rior, ankringar och gästhamnar vi besökt (vilket verkligen inte är alla) och komplettera vart efter vi hittar nya platser. Tanken är att skriva för båtfolk om sådant som kan vara bra att veta om man seglar hit. Här skriver vi kortfattat, men som sagt, leta runt bland blogginläggen så finns det mer att läsa och också fler bilder. Det går ju faktiskt att ta sig hit landvägen också, och då kanske det finns något av intresse här även om vi mest skriver med tanke på seglare. Vi tar förstås gärna emot kompletteringar och rättningar.

Vår lilla genomgång ersätter verkligen inte seglingsguider. Vi har stor glädje av Imray´s guide ”Atlantic Spain and Portugal” och en del hamnar och ankringar finns också beskrivna i Reeds Almanac. Om man hittar en ankring via en bra seglingsguide sparar man in priset på en eller två nätter man slipper ligga i en marina. Det är lätt att ligga på svaj i Galicien – bra hållbottnar, lagom djup på stora områden, skyddat för dyning, lätt att ta jollen i land – vi har inte draggat en enda gång (hittills…).

När ni kommer hit får ni gärna kontakta oss för mer tips. Om vi fortfarande är kvar kan vi ju ses också!

Ría de Viveiro

Det här var vår första kontakt med Galicien och vi hamnade rakt in i en folkmusikfest, därför känner vi lite extra för den här platsen. Man kan ankra i skydd av den lilla ön Insula d`Area i inloppet till rian men se upp för fiskeredskap.
Ankring utanför sandstranden längst in mot staden. Fin stad med typiska galiciska vita balkonger utanför fasaderna. Finns också en marina i floden, men där låg inte vi.

Ría de Barquero

Vicedo

Ankring utanför liten by. Vacker ria med fin natur och bebyggelse. Det är nog inte många utländska båtar som hittar till den här lilla rian.

Ría de Cedeira

Skyddad ankring utanför liten mysig stad. Flytbrygga att förtöja jollen vid, för övrigt ingen service för gästande båtar. Fin natur och vandringar runt staden. Dagsvandring till klostret San Andres de Teixido. Charmigt bibliotek med svagt wifi.

Ría de Ares

Ares

Bra och skyddad ankring, jollen kan dras upp på sjösättningsramp i centrum. Turistort men bara inhemsk turism vad vi kan se. Fin strandpromenad med många restauranger. Bibliotek med internet.

Sada

Här låg vi i den stora och välskötta marinan. Möjligheter att ta upp båten, men vi var för djupgående för deras sling och trots att vi lämnat alla uppgifter upptäcktes det inte förrän vi var halvvägs upp. Flera båttillbehörsbutiker och verkstäder. Stor stad med allt man behöver. Kan vara alternativ till A Coruna.

Ría de la Coruña

Ensenada de Mera

Precis i inloppet till rian, på östra sidan, kan man ankra upp om man inte vill gå direkt in till gästhamnarna i A Coruña. Svallen letar sig lätt in i viken men är skyddad för NO-O.

A Coruña

Här finns två gästhamnar, vi låg i Marina Seca mitt inne i stan, här får OSK-båtar rabatt. Låg längst ut mot inloppet och det var en del svall, främst från fiskebåtarna som går ut och in i hamnen. Konstigt nog pratar inte marinans personal engelska trots att det är så många gästande båtar. Det finns flera båttillbehörsbutiker. Väldigt fin stadskärna med traditionella hus, massor av konst, promenadstråk, bra tapasresturanger, flera konstmuseer, IKEA, större matbutiker ligger en bit från marinan.

Ría de Corme

I den här rian kan man söka skydd för nordliga vindar i Corme och för sydliga i Laxe. Vi ankrade upp i Corme över natten men gick inte iland.

Ría de Camariñas

Vi ankrar båda gångerna vi är här mot skogen öster om Camariñas. Vid sydlig vind kan man få skydd i Muxia. Tar cyklarna iland och åker inåt landet och genom små byar, fint och mysigt. Vi åker inte in till själva Camariñas.

Finisterre

Ensenada de Sardiñeiro

Kanske den finaste lilla byn vi besökt med skyddad ankring för nordliga och västliga svall. Mindre matbutik.

Ría de Muros

Ensenada de San Francisco

Ankring utanför strand med turisthotell

Ensenada de Bornalle

Skyddad och lugn ankring i sjölä av musselodlingar. Fin sandstrand med duschar! Ett litet bageri som också har annat till försäljning, vi köpte druvbröd som såg trist ut men var supergott! Cykelavstånd till Muros.

Muros

Här finns en marina men man kan också ankra utanför staden. Fantastiskt fin stad med trånga vindlande gränder, restauranger, en stor och bra mataffär, cykelbutik där vi fixade punka.

Ría Arousa

Pobra do Caramiñal

Ankring utanför marinan med skydd för de flesta vindar. Wifi i marinan/hamnkrogen når ut till ankringen (Nät: MARINA_POBRA, lösenord: www.muport.es). Hamnkaptenen gav okej till att lämna jollen vid flytbrygga inne i marinan. Välbevarad stad med många gamla och fina hus. Vandring upp i bergen till små vattenfall mm (Piscinas Naturalis), Fina stigar genom skogen ut på udden öster om staden med många stora och små stränder. Bra affärer nära stranden. Bibliotek med svagt wifi.

Illa de Arousa

Ankring utanför stranden i NW, Pta Caballo, restaurang i fyrhuset, vandringsleder och vägar runt hela halvön. Promenadavstånd till byn, två mindre mataffärer, bibliotek med bra wifi

På varvet Varadoiro do Xufre i byn tar vi upp Elin-Alida sommaren 2018 efter rekommendation från flera andra båtar.

Ankring öster om sydspetsen Punta Chastellas (långt ut från land därför att det är så långgrunt), naturreservat med stränder och vandringar, campingplatser

Vilagarcia

Gästhamn, ganska fin stad, påminner om A Coruna men mindre och mer sliten, riktigt stor och bra supermarket (Al Campo) på promenadavstånd från hamnen, wifi i marinan når inte ut till båten. Bra tvätteri med självservice, Oso Blanco, med snabbt öppet wifi på gångavstånd från marinan

Ría de Pontevedra

Isla Ons

Naturreservat som kräver ankringstillstånd. Bojar vid byn, ankring vid stranden norr om byn. Ett par restauranger. Utställning som varit stängd när vi varit där, affär som inte heller öppnat för säsongen. Fler bofasta och färre turister än på Cies, fin men inte lika spektakulär natur, bra vandringsleder.

Sanxexo

Lyxig turiststad. Vi ankrade utanför stranden 2009. Var lite roligt att dra upp jollen bland alla solbadande turister. Det mesta finns i stan även en marinbutik som, när vi var där, mest sålde kläder.

Combarro

Här finns både ankring och marina. Fantastiskt fin och välbevarad medeltida stad byggd på hälleberget med trånga gränder och vinodlingar, men var beredd på att det är mycket turister.

Bueu

Bra ankring vid sydlig vind. Rätt mycket fiskebåtar och färjor så en del svall. Bra mataffärer och bageri. Museum med fiskeri, sjöfart och hantverksinriktning.

Ría de Vigo

Islas Cies

Naturreservat där man behöver samma ankringstillstånd som för Illa Ons. Stigar som man måste följa för att inte förstöra den ömtåliga naturen, många spektakulära och natursköna platser, fina stränder, två restauranger. Under högsäsong ska det även finnas en liten affär. Gratis och helt öppet wifi runt ankringen och restauranterna 

Ensenada de Barra

Ankring utanför nakenstrand, lätt att ankra upp även i mörker men om dyningen går in i viken kan det vara svårt att ta sig iland med jollen. Ingen service, toaletter, soptunnor eller servering (i högsäsong öppnar en liten servering och det finns toaletter allra längst bort) på stranden. 20 minuters vandring till O Hio där det finns affär och resturang. Vandring till Dunon med utkiksplatser och arkeologiska utgrävningar

Ensenada de San Simon

Innanför den höga motorvägsbron finns en grund och skyddad vik

Marina i San Adrian, billigt och bra, man kan också ankra utanför den lokala marinan, mindre men ok affär, resturang vid marinan som ska vara bra men vi åt inte där. Ön Illa de San Simón har varit fångläger under Francotiden, kolerakolloni och karantän. Tror museet är värt ett besök, dock stängt på måndagar, alltså då vi var där. 

Baiona

Här finns två marinor men vi ankrade utanför. Charmig stad där man hittar det mesta.

Länkar

Lokal vädersida MeteoGalicia, finns även som app

Guide om Galicien på engelska, Galicia Guide

Här söker ni ankringstillstånd för naturreservaten Illas Atlanticas de Galicia