Ría för ría

Eftersom vi blivit så otroligt förtjusta i Galicien tänkte vi skriva vår egna lilla seglingsguide. Vi brukar tjata på alla långseglare som ska åt det här hållet att inte slarva förbi detta fantastiska seglingsområde. Många stannar tyvärr bara till i A Coruña, som visserligen är en fin och trevlig stad på alla sätt, för att bunkra. Här finns mycket mer att se och vi hoppas att vi kan inspirera någon att ge det en chans på vägen mot ännu mer avlägsna mål – eller varför inte göra som oss och stanna här!

I bloggen finns en hel del texter om Galicien utan någon särskild systematik men förhoppningsvis är de mer personliga och ger en känsla för vad vi upplever. Om man klickar på fliken Länder och markerar Spanien när man är inne på bloggen så finns alla inlägg samlade.

Här gör vi en mer systematisk genomgång av alla rior, ankringar och gästhamnar vi besökt (vilket verkligen inte är alla) och komplettera vart efter vi hittar nya platser. Tanken är att skriva för båtfolk om sådant som kan vara bra att veta om man seglar hit. Här skriver vi kortfattat, men som sagt, leta runt bland blogginläggen så finns det mer att läsa och också fler bilder. Det går ju faktiskt att ta sig hit landvägen också, och då kanske det finns något av intresse här även om vi mest skriver med tanke på seglare. Vi tar förstås gärna emot kompletteringar och rättningar.

Vår lilla genomgång ersätter verkligen inte seglingsguider. Vi har stor glädje av Imray´s guide ”Atlantic Spain and Portugal” och en del hamnar och ankringar finns också beskrivna i Reeds Almanac. Om man hittar en ankring via en bra seglingsguide sparar man in priset på en eller två nätter man slipper ligga i en marina. Det är lätt att ligga på svaj i Galicien – bra hållbottnar, lagom djup på stora områden, skyddat för dyning, lätt att ta jollen i land – vi har inte draggat en enda gång (hittills…).

När ni kommer hit får ni gärna kontakta oss för mer tips. Om vi fortfarande är kvar kan vi ju ses också!

NYTT: Längst ner finns vår artikel i OSK:s tidning Oceanseglare nr 3-2021!

 

Ría de Viveiro

Det här var vår första kontakt med Galicien år 2009 och vi hamnade rakt in i en folkmusikfest, därför känner vi lite extra för den här platsen. Man kan ankra i skydd av den lilla ön Insula d`Area i inloppet till rian men se upp för fiskeredskap.
Ankring finns även utanför sandstranden längst in mot staden. Fin stad med typiska galiciska vita balkonger utanför fasaderna. Finns också en marina i floden, nära affär, men där låg inte vi.

Ría de Barquero

Vicedo

Ankring utanför liten by. Vacker ria med fin natur och bebyggelse. Det är nog inte många utländska båtar som hittar till den här lilla rian.

Ría de Cedeira

Skyddad ankring utanför liten mysig stad. Flytbrygga att förtöja jollen vid, för övrigt ingen service för gästande båtar. Fin natur och vandringar runt staden. Dagsvandring till klostret San Andres de Teixido och många andra fina platser tex fyren vid inloppet med fantastisk utsikt. Charmigt bibliotek med svagt wifi.

Ría de Ares

Ares

Bra och skyddad ankring, jollen kan dras upp på sjösättningsramp i centrum. Turistort men bara inhemsk turism vad vi kan se. Fin strandpromenad med många restauranger. Bibliotek med internet.

Sada

Här låg vi i den stora och välskötta marinan. Möjligheter att ta upp båten, men vi var för djupgående för deras sling och trots att vi lämnat alla uppgifter upptäcktes det inte förrän vi var halvvägs upp. Flera båttillbehörsbutiker och verkstäder. Stor stad med allt man behöver. Kan vara alternativ till A Coruna.

Ría de la Coruña

Ensenada de Mera

Precis i inloppet till rian, på östra sidan, kan man ankra upp om man inte vill gå direkt in till gästhamnarna i A Coruña. Svallen letar sig lätt in i viken men är skyddad för NO-O.

A Coruña

Här finns två gästhamnar, vi låg i Marina Seca mitt inne i stan, här får OSK-båtar rabatt. Vi låg längst ut mot inloppet och det var en del svall, främst från fiskebåtarna som går ut och in i hamnen. Konstigt nog pratar inte marinans personal engelska trots att det är så många gästande båtar, men sedan har vi träffat seglare som har helt andra erfarenheter. Det finns flera båttillbehörsbutiker. Väldigt fin stadskärna med traditionella hus, massor av offentlig konst längs promenadstråket runt hela staden, bra tapasresturanger, flera konstmuseer, IKEA, större matbutiker ligger en bit från marinan.

Ría de Corme

I den här rian kan man söka skydd för nordliga vindar i Corme och för sydliga i Laxe. Vi ankrade upp i Corme över natten men gick inte iland.

Ría de Camariñas

Båda gångerna vi är här ankrade vi upp mot skogen öster om Camariñas. Vid sydlig vind kan man få skydd i Muxia. Tog cyklarna iland och åker inåt landet och genom små byar, fint och mysigt. Vi åker inte in till själva Camariñas.

Finisterre

Ensenada de Sardiñeiro

Kanske den finaste lilla byn vi besökt med skyddad ankring för nordliga och västliga svall. Mindre matbutik.

Ría de Muros

Ensenada de San Francisco

Ankring utanför strand med turisthotell. Här finns inte mycket av intresse annat än den långa fina sandstranden.

Muros

Här finns en marina men man kan också ankra precis utanför marinan eller på norra sidan av viken. Fantastiskt fin stad med trånga vindlande gränder, restauranger, en stor och bra mataffär en bit från centrum och ett par mindre närmare marinan, cykelbutik där vi fixade punka.

Ensenada de Bornalle

Skyddad och lugn ankring i sjölä av musselodlingar. Fin sandstrand med duschar! Ett litet bageri som också har annat till försäljning, vi köpte druvbröd som såg trist ut men var supergott! Cykelavstånd till Muros.

Ría de Arousa

Isla Sálvora

Ö som liksom Ons och Cies är naturreservat man måste söka tillstånd för att besöka. Än så länge har vi inte gått iland utan bara lagt ett lunchankare och beundrat ön från håll. I vår pilotbok står det att man inte bör ligga här över natten.

Pobra do Caramiñal

Ankring utanför marinan med skydd för de flesta vindar. Wifi i marinan/hamnkrogen når ut till ankringen (Nät: MARINA_POBRA, lösenord: www.muport.es). Hamnkapten gav okej till att lämna jollen vid flytbrygga inne i marinan. Välbevarad stad med många gamla och fina hus. Vandring upp i bergen till små vattenfall och dammar där man kan ta ett sötvattendopp mm (Piscinas Naturalis), Fina stigar genom skogen ut på udden öster om staden med många stora och små stränder. Bra affärer nära stranden. Bibliotek med svagt wifi.

Escarabote

Här finns en martina men också en lång och långrund sandstrand man kan ankra utanför. Okey att lämna jollen vid bevakad flytbrygga i hamnen. Det är nära till Boiro där det finns större affärer

Boiro

Ankring utanför en långgrund strand. Nära högvatten kan man dra upp jollen på den välbesökta badstranden, här finns badvakter, glasskiosker, toaletter, sopsortering och sötvattenduschar. Ovanför stranden ligger en stad med flera stora mataffärer och fina parker.

Puerto de Cruz

Välskött och trygg gästhamn finns här men man kan också ankra i skydd för alla nordliga vindar utanför sandstrand öster om staden. Ett par mindre mataffärer och två marinbutiker finns i den lilla staden. Vi hr gjort flera fina vandringar här. En finns på Wikiloc

Rianxo

Mysig liten stad som ligger lite avsides i rian men som vi verkligen kan rekommendera. Här ankrade vi utanför en lång strand söder om staden med skydd för nordliga vindar. Staden har välbevarade gamla kvarter, offentlig konst, som de flesta andra samhällen ett litet museum om havet (men det här tyckte vi var ovanligt fint) och nära till naturen med fina vandringsleder, vi kom så högt upp att vi såg hela rían och följde sedan floden Te ner till havet. 

Cortegada

Det här är en av de fyra öarna som ingår i Illas Atlanticas de Galicia. Man ankrar i sundet mellan ön och byn Carill som ligger i inloppet till floden Ulla. Bra hållbotten men det blåste ganska rejält mellan bergen när vi låg där. Ön är liten och det finns bra stigar runt ön som man lätt går på någon timme. Det speciella är alla lagerträd som växer här (vi vågade inte plocka några blad eftersom det är en nationalpark). Det gick bra att lämna jollen vid turistbåtarnas flytbrygga trots skylt som sa motsatsen.

Vilagarcia

Vilagarica är den största staden i Ría de Arousa. Här stannar tåg från Madrid och det finns bra förbindelser med tex Santiago de Compostela, Pontevedra och Vigo. Här finns en riktigt stor och bra supermarket, Al Campo, en galleri/centro de comercial och många andra specialbutiker.

Vid våra första besök gjorde vi mest ärenden och drog sedan direkt vidare men senast hittade vi lite äldre och fina kvarter och framför allt en standpromenad som börjar vid marinan och går två kilometer åt nordväst längst stranden, hela vägen till den gamla fina byn Carril – vänd inte för tidigt – det blir bara finare ju närmare Carril ni kommer och väl där finns det många restauranger.

Gästhamnen är väl skyddad men på helgerna störs man ofta hög musik och festande. I augusti 2021 betalde vi €36 per natt (46 fot).

Illa de Arousa

Ankring utanför stranden i NW, Pta Caballo, restaurang i fyrhuset, vandringsleder och vägar runt hela halvön. Promenadavstånd till byn, två mindre mataffärer, bibliotek med bra wifi

På varvet Varadoiro do Xufre i byn tog vi upp Elin-Alida sommaren 2018 efter rekommendation från flera andra båtar och har även bokat plats för vintern 2018-2019. Välskött och tryggt på trevligt familjeägt varv. Kan lyfta hur stora båtar som helst. Här finns möjlighet att få hjälp med det mesta, om inte personal finns på varvet kan de skaffa hantverkare utifrån. Man får också jobba med båten själv så mycket man vill men inte ta in externa hantverkare själv. Liten butik med verktyg, färg och annat finns på området.

Ankring öster om sydspetsen Punta Chastellas (långt ut från land därför att det är så långgrunt), naturreservat med stränder och vandringar, campingplatser

Cambados

Här ankrar vi utanför piren till Tragove Marina. Trots att det var en intensiv trafik av fiskebåtar ut och in i hamnen dygnet runt tyckte vi inte att vi blev särskilt störda. Vi drog upp jollen på en liten strand vid fiskefabrikerna norr om hamnen, rätt ofräscht och en bra bit att gå in till staden. Staden är väldigt fin med välbevarade gamla kvarter. Vi besöker regionens stora vinproducent Martin Codax för en guidad visning med provsmakning av vin.

O Grove

Ingen gästhamn i själva stan, i pilotboken står det om bojarna utanför hamnen som man kan använda men vi var där och försökte och de var märkta eller låg för nära andra båtar.
Stor skaldjursfestival, Festa do marisco,  i början på oktober, 2018 den 4-14 oktober.

På östra sidan av halvön O Grove finns en liten ö med broförbindelse till fastlandet som heter Illa da Toxa (Isla Toja på spanska). Här finns flera stora lyxhotell, inhägnade villakvarter och en stor golfbana. Många trädgårdsmästare verkar jobba hårt med alla fantastiska trägårdar. Ön har haft turism i över 100 år men av äldre bebyggelse finns bara kyrkan kvar, den är helt täckt av skal från pilgrimsmusslor. Mitt på ön är en skog/park med en fin lekplats med flera ”hobit-hus”, mycket speciellt. Det går bra att ankra i sundet mellan Toxa och fastlandet och ta jollen till den mycket välordnade marinan. Vi var enda gästbåt när vi var där i oktober. Priset i lågsäsong var € 29 men i högsäsong € 61! Ön Toxa skiljer sig från det mesta vi sett här i Galicien men det är ganska intressant att se var många spanjorer själva väljer att semestra.

San Vicente do Mar

På sydsidan av O Grove-halvön finns den lilla marinan i San Vicente. Korta y-bommar gör att den nog bara funkar för båtar upp till ca 10 meter men det är bra ankring utanför om det inte är dyning från Atlanten som ju är nära. Vi var välkomna att ta jollen in till flytbryggan i marinan. Det verka finnas ett mycket starkt wi-fi runt hela hamnen som även nådde ut till ankringen men vi har inte lösenordet. Så här i slutet på säsongen när vi är här finns inga affärer öppna i byn. Otroligt vacker vandring längs kusten.

Ría de Pontevedra

Isla Ons

Naturreservat som kräver ankringstillstånd. Bojar vid byn, ankring vid stranden norr om byn. Ett par restauranger. Utställning som varit stängd när vi varit där, mindre affär i högsäsong. Fler bofasta och färre turister än på Cies, fin men inte lika spektakulär natur, bra vandringsleder.

Sanxenxo

Lyxig turiststad. Vi ankrade utanför stranden. Var lite roligt att dra upp jollen bland alla solbadande turister. Det mesta finns i staden, även en marinbutik som, när vi var där, mest sålde kläder.

Combarro

Här finns både ankring och välskött och trevlig marina (varning för att ligga på utsidan av yttre pontonen vid kraftiga svall utifrån rian då det kan det bli riktigt obehagligt där). Fantastiskt fin och välbevarad medeltida stad byggd på hälleberget med trånga gränder och vinodlingar, men var beredd på att det är mycket turister. Härifrån kan man ta bussen till regionhuvudstaden Pontevedra. Väl värt ett besök med mycket vacker och välbevarad stadskärna, stort konstmuseum. Ska man ta båten in till Pontevedra måste man ha motorbåt eller ta ner masten.

Bueu

Bra ankring vid sydlig vind. Rätt mycket fiskebåtar och färjor så en del svall. Bra mataffärer och bageri. Museum med fiskeri, sjöfart och hantverksinriktning.

Ría de Vigo

Islas Cies

Naturreservat där man behöver samma ankringstillstånd som för Illa Ons. Stigar som man måste följa för att inte förstöra den ömtåliga naturen, många spektakulära och natursköna platser, fina stränder, två restauranger. Under högsäsong ska det även finnas en liten affär. Gratis och helt öppet wifi vid restauranterna som även når ut till ankringen.´

Ensenada de Barra

Ankring utanför nakenstrand, lätt att ankra upp även i mörker men om dyningen går in i viken kan det vara svårt att ta sig iland med jollen. Ingen service, toaletter eller soptunnor utmed stranden. I högsäsong öppnar en liten servering och det finns toaletter allra längst österut in mot bebyggelsen. 20 minuters vandring till O Hio där det finns affär och resturang. Vandring till Dunon med utkiksplatser och arkeologiska utgrävningar

Ensenada de San Simon

Innanför den höga motorvägsbron finns en grund och skyddad vik

Marina i San Adrian, billigt och bra, man kan också ankra utanför den lokala marinan, mindre men ok affär, resturang vid marinan som ska vara bra men vi åt inte där. Ön Illa de San Simón har varit fångläger under Francotiden, kolerakolloni och karantän. Tror museet är värt ett besök, dock stängt på måndagar, alltså då vi var där.

Vigo

Galiciens största stad och den mest industrialiserade vi besökt i den här regionen. Det finns gamla och trevliga kvarter men det är mycket industri och tungt trafikerade leder. Söder om staden finns milslånga stränder och det finns också ett antal museer som vi har kvar att utforska. Här är en trafikknut och man kan ta tåget till övriga Galicien, till Madrid eller söderut till Portugal. Det finns tre gästhamnar, en i centrum, en norr om staden och Marina Davila Sport i industrihamnen. Vi har bara legat i Marina Davila så de andra kan vi inte uttala oss om. Vi har bokat plats för vintern här i den södra hamnen och är nöjda så här långt. Vi har fått bra hjälp av mekaniker och personalen på marinan är alla väldigt trevliga och hjälpsamma. Det är långt in till stan och till affärer men med våra cyklar tar det bara fem minuter till den närmaste fina lilla stadsdelen Bouzas där det finns en marinabutik, en järnaffär, en mindre mataffär otaliga restauranger, en liten badstrand och en fin strandpromenad.

Baiona

Här finns två marinor men vi ankrade utanför. Charmig stad där man hittar det mesta.

Länkar

Lokal vädersida MeteoGalicia, finns även som app

Guide om Galicien på engelska, Galicia Guide

Här söker ni ankringstillstånd för naturreservaten Illas Atlanticas de Galicia

 

Vår artikel i OSK:s tidning Oceanseglaren nr 3, 2021: