Det blev fem nätter i Port Ellen men vi behövde bara betala för tre då första natten glömdes bort och var tredje natt var gratis. Vi cyklade till Bowmore där destilleriet med samma namn ligger. Ganska trist ställe men cykelturen var bra och nyttig. Medvinden dit gav hastighetsrekord. Återresan var tyngre men två av tre bilar vinkar glatt så vi får nya krafter.

Överhuvud taget hälsar folk här. När jag sitter med datorn där jag hittat ett öppet nätverk, senast utanför en kyrka, får man ett hej och ofta även en kommentar om vädret av de flesta som passerar.

Från Islay tänkte vi segla sydost till det skotska fastlandet men vinden ville annat så vi hamnade på Nordirland! Eller snarare på en ö, Rathlin Island, några sjömil utanför kusten. Ön ser ut som ett liggande L. Vi har ankrat utanför hamnen vid den enda byn som ligger längst inne i L:ets hörn. Detta skrivs på puben som verkligen är byns samlingspunkt. Den inre delen är en liten spelhall och byns ungar springer ut och in hela tiden – ingen 18 års gräns här inte. Det är rätt ruffigt och slitet. På ön pågår tydligen en festival. Enligt ett anslag på handelsboden är det alfabettävling ikväll och hästskokastning imorgon. Det enda tydliga tecknet på att vi nu är på (nord-)Irland är att ölunderläggen är från Guinness och det är det förståss också i glaset – gott!