Området kring den nordöstra spetsen av Irland är mycket strömt. Enligt våra beräkningar bör vi sticka vid två-tre på morgonen för att få medström tillbaka till Skottland. Men när klockan ringer mitt i natten finns det ingen vind alls, och att gå för motor mitt i natten verkar ju helt onödigt så vi somnar om och tar nästa tillfälle.

Vid 11-tiden går det bättre. Full fart med strömmen tvärs över sundet. Vid Mull of Kintyre hoppar vattnet upp och ner för att strax efter vara nästan helt stilla och vi seglar på i drygt 7 knop! Dessa fenomen finns utsatta i sjökorten och stämmer förvånansvärt väl. Hade sjörapporten varit annorlunda hade vi nog stannat till på Sanda Island och besökt puben – den enda bebyggelse som verkar finnas på ön. Men det ska slå till nordväst och öka, kanske till forse 7 och då funkar inte Sanda Island så vi fortsätter till Campeltown som är huvudort på Kentyre.

Gästhamnen verkar liten och ointressant så vi ankar upp längre ut i bukten. Var man bör ankra framgår av Reeds, en bok på över 1000 sidor som beskriver kusten från Skagen till Gibraltar. Hamnar, tidvatten, bojar, regler, väder, ja allt. En helt nödvändig bibel för alla långseglare.