(Nu med bilder, men jag lyckas inte lägga in bilderna under respektive stycke så alla kommer på slutet)
Ría betyder fjord och vi har nu sakta förflyttat oss västerut via fyra rior.

Ría de Vivero

Vi flyttar oss längre in i viken och ankrar upp mellan fiskehamnen och en jättelång badstrand. Vivero (eller Viveiro) är en riktigt fin stad med delar från medeltiden. Vindlande gränder och många små butiker. På de flesta hus är det burspråk i trä som täcker nästan hela fasaden. På det största torget har en stor scen byggts upp för den pågående festivalen. En kväll tar vi jollen in och hör två folkrockgrupper. Fiol och säckpipa finns med bland instrumenten och det hörs tydliga likheter med musiken på Irland. Här träffar vi på Olov och Runar på Ellevi.

Ría del Barquero

Bara några sjömil bort ligger en sömnig liten by, Vicedo. Flera små fina stränder och grottor har bildats ur det lösa berget med djup grönska runt omkring. Vi tar iland cyklarna och åker oss runt viken till byn på andra sidan, El Barquero, via den gamla bron från 1850-talet som nu bara används av cyklar och gående. Vi måste faktiskt påminna varandra om att nu är det högertrafik igen! Det är söndagskväll och byborna samlas på caféer och barer längs hamnen. Förutom en smal ränna är det så grunt att man nästan skulle kunna gå mellan byarna tvärs över viken.

På den svenska stålbåten Isis träffar vi Per från Lund. Han har ingen hemsida men båten har varit ute på långresa med tidigare ägare.

Ria de Cedeira

Kusten är hög och dramatisk, vi håller oss en bra bit ut när vi seglar vidare till Cedeira.

En lite sliten semesterort med stor strand. Vid lågvatten går massor med kvinnor framåtböjda med små krattor och letar något som liknar venusmusslor. Vi hittar också några och kokar en liten förrätt. Ingela och Per går en pilgrimsvandring upp till ett kloster, San Andrés de Teixido. 28 kilometer i solen som ska göra att de i nästa liv inte kommer att förvandlas till ödlor.

(Per på Isis har skickat en dikt från vandringen som du når om du klickar på bilder ”Per” nedan)

Som mest är vi fem svenska båtar på svaj.

Ría de Ares

Ría de Ares ligger i den nordöstra delen av en stor vik där den stora och mest kända staden är La Coruña i sydväst. Vi är på väg mot Sada i den innersta södra delen av viken för att höra om vi kan lyfta båten för bottenmålning men då det är lördag ankrar vi i Ares över helgen. Ytterligare en typisk semesterort som tredubblas på sommaren, men bara spanska turister.