Ögruppen Iles des Saintes blir en omställning efter Dominica. Nu var vi alltså tillbaka i Frankrike och på en särskilt välmående del. Huvudgatan är helt uppbyggd runt turism med boutiquer och restauranger. Lite av Sandhamn fast med höga berg. Nu blir det färska baguetter, goda ostar och vin! Vi vandrar kors och tvärs, och upp och ner mellan fina stränder och roliga hus. Andra natten flyttar vi oss till en annan vik med bra snorkling.

Seglingen upp till Point-à-Pitre, den största staden på själva Guadeloupe blir delvis rakt mot vinden och motström gör att vi inte kommer ett dugg framåt på kryssen utan får ta till motorn efter ett tag.

Här ligger vi några dagar i marinan, sköljer bort allt salt från däck och tampar, fyller vatten, tvättar och handlar. Vi cyklar in till stan och ut till den största affär vi sett sedan Europa. Sandaler och shorts som ju används varje dag behöver ersättas.

Hit kommer också den reservdel till vår vindgenerator som vi beställt från England. Frakt och olika typer av avgifter blir till slut dubbelt så dyrt som själva kugghjulet. Men nu sitter det på plats och har bra laddning igen. Från Marinan flyttar vi oss ut till den ö som ligger i början på viken. Det var hit som de åkte och badade i Inger Alvéns bok Ur kackerlackors levnad och det var här som Eva i boken försvann.

Runt hela ön står det skyltar med ”Militärt område” och ”reglerat tillträde” (tror vi det betyder) alltså inte förbjudet område, så vi rör oss ”reglerat” runt på ön och hittar ruiner av gamla förläggningar mm. Med en kniv fastsatt på en lång bambustång lyckas vi såga ner några kokosnötter. Ett stort gäng lokalbefolkning av alla åldrar har tagit sig ut till ön för att campa och bada under påsken (vilket var exakt vad de sa att man gör på påsken då vi undrade om det fanns några konserter med klassisk musik under helgen).

Seglingen tillbaka söderut runt Guadeloupes västra halva, Basse-Terre går fint och ettårsdagen av vår avfärd firar vi nästan själva i en liten vik halvvägs upp på västsidan.

Idag den 5 april är det precis ett år sedan vi kastade loss från bryggan på Pampas Marina i Stockholm.

Totalt har vi tagit oss 7500 NM (motsvarande ungefär 100 seglingar mellan Stockholm och Gotland). Den längsta etappen var förstås över Atlanten ca 2700 NM men den vanligaste sträckan har varit 31 NM. Ungefär 250 nätter har vi ankrat på svaj eller seglat och drygt 100 nätter har vi legat vid brygga eller på land. Sedan vi kom till Västindien har vi bara varit i marina 12 nätter, så att det gungar är vi vana med nu.

Bara 6 NM norrut ligger Pigeon Island, här finns Cousteau Underwater Park och nationalpark. Här är allt inriktat på snorkling och framför allt dykning, men vi får först vindar på mellan 10 och 18 meter per sekund och sedan börjar ett av våra batterier att ryka så undervattensparken får vänta till nästa gång.