En kväll deltog vi i en utflykt till Levera National Park på Grenadas nordöstra udde för att se sköldpaddor komma upp på stranden och lägga ägg. (Här finns mycket läsning!)

Det var en ganska lång resa upp längs hela ostkusten. På ostsidan finns bara en stad, men längs nästan hela sträckan är det bebyggelse, små hus eller skjul och människor, kvinnor går, alla på väg någonstans och män som sitter och pratar.

Vi samlas på den helt mörka stranden. Guider och forskare (både professionella och volontärer) vaktar området och varje halvtimma går de över stranden för att hitta sköldpaddshonor eller ungar.

Det är långt in på säsongen och tyvärr kommer det inte upp några sköldpaddor för att lägga ägg. Istället har det kläckts en kull ungar. Det är inget månljus i natt som kan hjälpa ungarna att hitta ner till havet. De kryper åt alla håll och personalen söker runt bland buskarna ovanför stranden och plockar upp de som kryper åt fel håll och lägger dem i hinkar. Vi får inte gå fritt på stranden för att inte störa eller trampa ihjäl ungarna. Men de kommer med en hink ihopsamlade ungar som ska få krypa ner till havet. Ungarna släpps ut och börjar direkt ta sig mot havet. Med våra röda lampor kan vi ”fånga upp” dem som är på väg åt fel håll och med ljuset leda dem mot vågorna. Vi är hemma halv tre på natten och trots att vi inte fick se någon äggläggning var det en lyckad utflykt.

En dag tar vi vår kajak och paddlar till nästa vik åt öster, först försöker vi utforska ön Calivigny Island men den visar sig vara mycket privat och vi blir snabbt avvisade. Bakom nästa udde ligger Le Phare Bleu Marina. Här har man ankrat upp det gamla fyrskeppet Västra Banken som nu fungerar som restaurant (i en tidnings artikel kallades den Bästra Vanken). I marinan finns pool, affär och mycket annat men det känns helt opersonligt, fast kul att titta runt på fyrskeppet.

Efter någon vecka ute i naturen vid Hog Island seglade vi de få sjömilen tillbaka till Prickly Bay för att lämna in seglen på ett loft vi fått tips om. En morgon hade en svensk båt dykt upp i viken. Det var s/y Pamina från Mariestad. På väg mot Trinidad hade de fått roderhaveri 12 NM söder om Grenada och efter att ha seglat i cirklar nu blivit inbogserade till Prickly Bay. Med tre jollar som far som getingar runt Pamina puttar vi båten i sidled medan Taimi kör framåt (och ibland bakåt) och ganska snart har vi förflytta båten från viken till marinan där hon ska lyftas upp på land för reparation.

Tillsammans med Taimi och Torsten på Pamina ser vi finalen i fotbollstävlingen på storbildskärm. Ingen i sällskapet är särskilt påläst och det visar sig först i förlängningen att det fanns stor oklarhet i gruppen om vilket lag som var Spanien respektive Holland. Det kanske gällde hela publiken för alla verkade uppskatta målchanserna oavsett lag och verkade nöjda med resultatet.

Översynen av seglen gick mycket fortare och blev billigare än vi befarat. Så när vi i lugnt väder fått tillbaka seglen på sina platser fortsatte vi mot huvudstaden St George. Inne i den skyddade lagunen ligger Port Louis Marina.

En del båtar ligger här över hela orkansäsongen men många gör som vi, går in några dagar för att ladda batterier, fylla vatten och nyttja annan service. Vi får fickparkera längsmed bryggan i en lucka mellan två katamaraner – då uppskattar man att bogpropellern nu funkar igen.

På samma brygga ligger den norska båten Alfart från Oslo, med Mona och Lars samt sexmånaders Martin. Det blir bland annat mycket trevligt litteraturprat (och byte av svenska mot norska böcker) då Mona jobbar på ett bokförlag. Efter fem nätter mitt i smeten och efter många sötvattensduschar seglar vi tillbaka till Hog Island.

Förutom Västra Banken har vi hittat ytterligare två svenska kopplingar dels ”Office of the ombudsman” som vi inte besökt och dels den stora kryssningsbåtsterminalen med alla sina taxfreebutiker. Hela komplexet ägs och drivs (om vi fattat det rätt) av ett svenskt företag som nu vill bygga ut med ytterligare en pir, fler butiker, ett kasino och en trafikled längs viken och över vatten runt udden mitt i stan! Premiärministern verkar dock ogilla spel och dobbel och enligt tidningsartiklar har hela projektet tydligen stoppats tillvidare.

Många karibiska öar satsar stort på dessa lyxanläggningar. Det är svårt att förstå att de kan löna sig eftersom det nästan aldrig är några kunder i butikerna vilka säljer importerade varor och vad vi förstår försvinner huvuddelen av intäkterna ut ur landet. Men länderna är verkligen fattiga och har inte råd att gå miste om möjligheter till inkomster. Vilket oppositionen påpekade i gårdagens radioutsända riksdagsdebatt.

För övrigt följer vi vädret hela tiden men hittills har det varit lugnt, nästan för lugnt, då vi skulle behöva mer vind för att hålla batterierna fulladdade.