Andra veckan i augusti är det karneval på Grenada.

Under månaden fram till karnevalen är det repetitioner, skönhetstävlingar ungefär som Luciaomröstningar, och man utser årets karnevalslåt, den har vi nu hört dygnet runt, samma låt hela tiden, från alla högtalare, fasta och på lastbilar, mycket högt… Lyssna själv nedan!

Den första paraden kallas J’Ouvert celebrations och startade klockan fyra i måndags morse.

Först gick de som hade plakat, de flesta med politiska krav runt moms (VAT) och andra skatter.

De som är hardcore smörjer in sig med gammal motorolja eller tjockt fett och drar omkring på kedjor och liknande. Nu finns det vattenlöslig färg som alternativ.

Det har varit svårt att hitta information och fakta om karnevalen. Turistbyråtexten menar att man smörjer in sig för att skrämma åskådarna och andra djävlar men vi undrar om det inte har en bakgrund i slaveriet och att göra sig lika svart som de som först kom hit. Där skulle också kedjorna passa in.

På måndag eftermiddag var det en mindre traditionell parad Pageant med mest barn.

Sedan var det Monday Mas Night. Till den hade många tusen köpt paket med T-shirt, hatt med lysdioder, lysande stavar och ett armband som gav obegränsat med dryck.

Parade of the Bands på tisdagseftermiddagen avslutade det hela med en stor traditionell parad så där som man sett från Rio.

Vi har legat i marinan och alla parader har startat precis här så vi har kunnat gå till båten och vila mellan varven – men bort från musiken har vi inte kommit på tre dygn.

Vi lyckas inte dela upp bilderna i olika grupper så nedan kommer alla bilder från karnevalen, för en gångs skull har det varit lätt att ta porträtt på både deltagare och publik. Sedan kommer ett klipp vi hittat från ”oljeparaden” Sist ligger två av våra filmklipp som vi laddat upp på YouTube. Och sist den officella karnevalslåten.

Filmklipp från J’Ouvert celebrations

Filmklipp från en guldsektion i paraden
Filmklipp från en blå sektion i paraden

Lyssna och titta på årets vinnarlåt Tornado med Otis (den vi hört i tre dygn nu…)