Just när vi trodde att allt var över kom Tomas på besök.

Den här sommaren och hösten har vädermässigt varit ovanligt livlig.  Vi har kunnat se lågtrycken bildas över Afrikas västkust, och sedan har vi följt deras banor västerut. Det har varit en viss anspänning att se satellitbilder av stora cirkulerande luftmassor. Tillslut har banorna vridit i en mer nordlig riktning och passerat oss på betryggande avstånd, vilket alla hittills gjort, och vi har kunnat pusta ut.

Normalt sett minskar antalet orkaner framåt oktober månad. Vi har den senaste tiden verkligen sett en förändring i väderleken. Vädret här på Grenada har börjat likna vintervädret med stadiga tradevindar från öster och färre åskoväder. Det här beror på att ytvattnet ute i Atlanten är omrört och nedkylt av alla stormar vilket gör att förutsättningarna för bildandet av orkaner minskat. I stället bildas nu fler och fler cykloner inne i Karibiska sjön där vattentemperaturen fortfarande är hög. De ovädren är inget problem för oss eftersom alla går i en västlig riktning bort från oss.

För ett par dagar sedan började det komma oroande väderrapporter. Ett lågtryck hade bildats ute på Atlanten. Man spådde att det skulle följa Sydamerikas nordostkust och få sitt centrum över Trinidad. Vi har pratat så mycket om vad vi ska göra i den här situationen. Nu när det är allvar känns ingenting självklart. Ska vi åka ner till den skyddade hamnen i Chaguramas och riskera en direktträff? Ska vi fly norrut fast vår erfarenheten säger oss att ovädren tillslut viker av uppåt? Leta upp ett avskilt hurricanhål här på ön? Vårt beslut blir att avvakta och ligga kvar i Mt Hartman Bay, här är vi skyddade av ett korallrev och har gott om svängrum och ett fantastiskt skyddsnät av erfarna och hjälpsamma seglare.

På fredagsmorgonen vaknar vi av en hektisk aktivitet på VHF-radion. Dagens första väderleksrapport har anlänt och den säger att en tropisk storm med åska och starka vindbyar beräknas passera rakt över Grenada framåt kvällen.

Vi åker in till affären för att bunkra så vi kan klara oss några dagar. Sedan ska båten förberedas för det värsta. Vi lägger ut ett extra ankare (20 kg Bruce) fäst med svirvel och schackel på ankarkättingen (utöver vårt ordinarie Delta på 40 kg), stuvar undan allt löst på däck, surrar storseglet och ser till att förseglen är ordentligt inrullade och fästa. Viken sjuder av aktivitet, marinan som varit tämligen öde är nu full och alla ser över förtöjningar och ankare.

Efterhand som väderleksrapporterna uppdateras uppgraderas också sannolikheten för cyklonen att utvecklas till orkan, den här kallas Tomas och han är inte välkommen, stämningen blir mer och mer sammanbiten. Nu kommer en rapport som visar att den viker av norrut och den beräknas inte vara framme förrän senare på lördagen. Nu kan vi gå och lägga oss och hoppas på det bästa.

Natten blev lugn, alla verkar vara trötta för inget hörs på VHF-en innan dagens öppna nät startar med en ny väderleksrapport. Nu ligger ovädret rakt över Barbados, vi kan läsa att den orsakar stora skador trotts att den än så länge bara räknas som en tropisk storm. Prognosen visar att den kommer öka till orkanstyrka innan den når St Vincent. Vi oroar oss för de seglare som gett sig av norrut, och naturligtvis för de fattiga små ö-nationerna. Här på Grenada relateras allt till orkanen Ivan som orsakade enorm förödelse 2004 så man inser att det här inte är en lek.

Här är det just nu alldeles stilla, men vi kan se hur vågorna slår över revet här utanför. Vad som väntar oss nu är ett rejält regnväder och byiga vindar framåt kvällen. Man pratar på radion om att alla arbetsplatser utom de som inte är nödvändiga har stängt idag och att el och vatten kanske kommer stängas av. Vi gör vår egen el, har tankarna fulla med vatten och lönearbete är inget för oss just nu så vi känner oss rätt lugna. Dagen ägnas åt brödbak och vi ska väl ta en sväng i viken med dingen för att hälsa på de andra seglarna så länge det är lugnt.

På den här bilden syns de beräknade vindstyrkorna, tack och lov hittar ni oss längst ner på den turkosa ytan. St George's är Grenadas huvudstad och vi är sydost om den.

Bil

Här kan man se hur stormen (som snart är en orkan/hurrican) beräknas förflytta sig.

Den som vill följa med i vad som händer kan gå in på NOAA:s hemsida här. Och klicka på ”Tomas”.