Ibland händer det att vi får frågan var namnet Elin Alida kommer ifrån. Eftersom hon är skeppsregistrerad, det vill säga över 14 meter lång och 4 meter bred, måste namnet vara unikt. Alltså finns det ingen annan båt med samma namn. Både till namn och konstruktion är hon den enda i sitt slag.

Det är inte vi själva som döpt båten utan namnet hade hon redan när vi kom in i bilden. Den förra ägaren som ritade och lät bygga henne hittade namnen i sin egen släkt. Elin och Alida var starka kvinnor som hade stor betydelse i familjens historia. Alida var hans farfars mor som ensam fick fostra och försörja sina barn sedan hon tidigt blev änka. Hon kom från Bergom i Medelpad och den orten finns med i familjenamnet. Elin var dotter till Karl Otto och Lisen Bonnier. Hon gifte sig med Alidas son Yngve och deras barnbarn är upphovsmannen till vår båt. (Hoppas att vi fått allt rätt med namn och släkthistoria.)

Innan vi ger oss iväg ut på haven är vår hemmahamn Navis på Djurgården i Stockholm, alldeles i närheten av Villa Mullberget där Elin bodde. Det känns fint med den kopplingen tillbaka i tiden och ett sammanhang. På samma sätt kändes det som att komma hem när vi la till i Mönsterås på väg ut på vår förra långsegling. Här såg Elin Alida dagens ljus när hon svetsades 1984. Samma år föddes vår äldste son Nils. Han bodde en tid på Oknö utanför Mönsterås och det var honom vi hälsade på och samtidigt lät Elin Alida återse sin födelseort.