Det blev tre dagar på vår första ankring i Norge. Vi låg i sundet mellan ön Tromlingene, som är nationalpark och Tromøy. Ön var verkligen speciell, mot havet stora fält av stenar i olika storlekar, mitt på gräs och låga träd som skulle kunnat vara en savann långt söderut och inåt land lummigt och skyddat med flera sandstränder. Får och getter höll växtligheten nere. En torrtoa och sophämtning, annars inget mer.

När s/y Splendid från Göteborg som vi träffade många gånger under vår förra långsegling låg här en natt hann vi ses och prata gamla och nya minnen innan de fortsatte österut.

 

En norsk familj hade plockat mängder med ostron och kom över med en hink till oss. Enligt dem är det en invasiv art av ostron och ju fler man plockar upp desto bättre.

Som nybörjare på ostron var det en utmaning men vi fick i oss var sitt rått och var sitt gratinerat ostron. Bilderna får tala för sig själva. När det blivit mörkt åkte resten tillbaka i havet…

Dagen efter fick vi istället krabbor, det gick bättre, även om det inte var så mycket mat i dem.

 

Tisdag och onsdag har vi fortsatt västerut längst Norges sydkust. Till största delen har vi seglat och gått för motor inomskärs i ett otroligt vackert landskap. Att det finns mycket pengar i Norge syns på husen. Som i Sverige reagerar vi på hur få båtar vi ser och att så ytterst få ankrar i de bra naturhamnar vi passerar. Det är inte alldeles enkel navigering men vi har god hjälp av vårt nya Navionics-sjökort på iPaden och den Havneguide som vi köpte i Lysekil.

Nästa natt låg vi i Ulvøsund, en by längs ett sund och runt en skyddad bukt precis innanför öppna havet. Inga stora marginaler till land och grund, men vi var som sagt enda båten.

 

För att få ett bättre utgångsläge för seglingen mot Skottland fortsatte vi västerut. På andra försöket hittade vi en båtmack där vi kunde fylla på med rejält med diesel. Diesel för båtar är ett par kronor billigare i Norge än i Sverige. Nu ligger vi för första gången på en vecka i gästhamn och har kunnat handa mat för första gången i Norge – inte alls så dyrt som vi trodde.