I Båly/Spangereid, långt upp på Lindeneshalvöns ostsida hittade vi en gästhamn i en liten by. Genom byn flyter en kanal som förbinder byn med en sjö och sedan vidare till nästa vik. Massor av nya bostäder, både hytter och för fastboende, höll på att färdigställas och nästan alla med egen båtplats i ett nät av små kanaler.

 

Efter ett dygn i gästhamnen inser vi att det kommer dröja några dagar innan det blir bra väder för seglingen över till Skottland. Då kände vi att vi i alla fall ville flytta lite på oss. Bara några sjömil dvs en halvtimme för motor i Lindesnes allra innersta vik hittade vi vårt ställe, kajen vid Kystkultursentret i Jonni Gabrielsens fd fiskefabrik. I bottenvåningen går det fortfarande att ta in och rensa fisk, en trappa upp är det en utställning som framför allt visar hur de gjorde sardinkonserver och högst upp är det en verkstad för tillverkning av tunnor för fisk, den var igång fram till 1980 och funkar fortfarande på hobbynivå.

 

Tre nätter har vi legat här varav två som enda båt.
Betalning för gästplatsen, NOK 100 per natt, ska läggas kontant i en brevlåda. ”Vi stoler (litar) på deg” står det på skylten. Men vi har inga norska kontanter. Det är bara att gå tillbaka till byn, en vandring på några kilometer. Väl där har bankomaten lagts ner och det går bara att ta ut pengar i butiken om man har Visakort – vi har bara Mastercard med oss. Nästa dag tar vi med Visakortet och går samma tur, men med samma otur. Nej bara norska kort funkar. När det också börjar regna känner vi att det räcker att se samma väg tre gånger och liftar tillbaka till båten. Vi får ihop NOK 300 i Euro och svenska kronor och det visar sig vara helt okej.

Nu förbereder vi oss för att segla över till Skottland. Det finns så många olika vädersajter på Internet och de visar lite olika, framför allt nu när vädret är instabilt och omväxlande. Vilken prognos ska man tro på, den som visar det väder vi vill ha eller den som har mest vind emot och högsta vindstyrkorna? Perfekt väder för tre-fyra dagars segling över Nordsjön blir det aldrig så till slut är det dags att bestämma sig för att komma iväg. Från söndag är det ett långt väderfönster med varierande men inga hårda vindar fram till nästa helg– nu åker vi!

Vi kommer inte att ha telefon- eller internetkontakt under överseglingen. Men vill ni följa oss syns vi nog hela tiden på MarineTraffic.com, sök på Elin-Alida.