Efter en vinter i Stockholm är vi äntligen tillbaka i vårt spanska favorithörn. Båten ligger stadigt på land och vi stannar bara tre veckor, därför blir det inget segla av den här gången. Sjösättning och upptagning kostar en hel del så vi har bestämt oss för att ha båten som sommarstuga vilket inte är det sämsta på den här trevliga platsen. Vi är alltså på vår lilla ö igen för några galiciska vårveckor. Ingen segling men en hel del jobb, Mats med sitt lönearbete på distans och jag med att få båten i trim för sjösättning senare i sommar.

Som vanligt tog vi oss hit med tåg. Det finns några olika varianter av interrailkort och vi valde ett som räcker en månad och som kan användas under tio resdagar. Biljetterna köpte vi före nyår eftersom det var en rabattkampanj då och det som, förutom att få en försmak på sommaren, gjorde att vi ville åka just nu var att jag på hemvägen kan kombinera spanienresan med ett besök i Berlin där min kör kommer ha konsert. Vi ville också komma fram i tid innan påsken eftersom allt är stängt här under helgdagarna och vi behövde handla och också få hjälp med skjuts till båten av varvets ägare.

Resan hit gick som tåget, började traditionsenligt med besök hos kära vänner i Malmö, fortsatte söderut genom Danmark, Tyskland, Schweiz och Frankrike. Vi hade många lyckade byten ända fram till Perpignan nära spanska gränsen där vi skulle sätta oss på tåget mot Barcelona. Här var resans enda riktiga miss då lokaltåget vi hittat i tidtabellen inte gick på måndagar så vi var tvungna att betala dyrt för ett snabbtåg. Från Barcelona var det dags att sätta kurs tvärs över den iberiska halvön. Lite nervösa var vi för hur det skulle gå att få tag på biljetter till Galicien eftersom allt verkade vara slutsålt pga hemvändande påskfirare. Vi tog oss i alla fall framåt steg för steg och för en gångs skull åkte vi den här sträckan dagtid och fick se inlandet med slätter, snötäckta berg, städer och byar. När vi var framme vid slutstationen hade vi åkt med 21 tåg i tre dagar och två nätter och vi hade åkt ikapp med sommaren.

Aldrig tidigare har vi lämnat Elin Alida så här länge i sträck. På en plats med mycket regn, salt och utsatt för Atlantens tuffa klimat kan mycket hända med mögelangrepp och skadedjursinvasion därför visste vi inte i vilket skick hon skulle vara när vi öppnade luckorna och kröp ner i kajutan. Så fantastiskt skönt var det att konstatera att det var lika fräscht som om vi bara varit borta några timmar. Nu har vi haft dynor och textilier ute för vädring och faktiskt hittat lite mögel i hytten där vi förvarat förseglet som kanske inte var helt torrt när vi stuvade in det. Som tur var har vi haft några riktigt torra och varma dagar så vi kunnat och tvätta och torka allt och ingen skada är skedd.

 

Nu har vi firat påsk med procession på långfredagen, en nedtonad, men kanske mer genuin variant än dem man ser från de större städerna, gratiskonsert på det lokala konserthuset med den lokala folk/popmusikern Budiño (klicka och lyssna!) och hans band, och så förstås sol och bad och god mat.